Κλήματα

ΚΛΗΜΑΤΑ   ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΑ ΣΕ ΑΓΡΙΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ , ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΚΑΙ ΚΡΑΣΟΣΤΑΦΥΛΛΑ    

 ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΛΕΥΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΕΣ
  • ΡΟΖΑΚΙ
  • ΙΤΑΛΙΑ
  • ΒΙΚΤΩΡΙΑ
  • ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑ
  • ΤΟΜΣΟΝ
  • ΣΟΥΠΕΡΙΟΡ
  ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΡΥΘΡΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ  
  • ΑΤΤΙΚΗ
  • AUTUMN ROYAL
  • ΚΑΡΝΤΙΝΑΛ
  • ΦΡΑΟΥΛΑ
  • ΡΙΜΠΙΕ
  • ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ
   ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΜΕΣ ΛΕΥΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ  
  • ΡΟΔΙΤΗΣ
  • ΝΤΕΜΠΙΝΑ
  • ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ
  • ΣΑΡΝΤΟΝΕ
  • ΑΣΥΡΤΙΚΟ
  ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΜΕΣ ΕΡΥΘΡΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ  
  • ΣΙΡΑΧ
  • ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟΥ
  • ΣΕΝΖΩ
  • ΛΗΜΝΙΟ
  • ΓΚΡΕΝΑΣ ΡΟΥΖ
  • ΚΑΜΠΕΡΝΕ ΣΟΒΙΝΙΟΝ 
grape12grape13
   grape1

xlsXρήσιμες πληροφορίες για ποικιλίες κλημάτων

Ποικιλίες κλημάτων και χαρακτηριστικά τους

Επιτραπέζιες Λευκές ποικιλίες:

  • ΡΟΖΑΚΙ ρόγα μεγάλη, σάρκα τραγανή, αρωματική. Ωριμάζει τέλη Αυγούστου
  • ΙΤΑΛΙΑ ρόγα στρογγυλή πολύ μεγάλη, σάρκα τραγανή, αρωματική. Ωριμάζει μέσα Σεπτεμβρίου
  • ΒΙΚΤΩΡΙΑ ρόγα κίτρινη πολύ τραγανή. Ωριμάζει 10 με 15 Αυγούστου
  • ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑ ρόγα ελλειψοειδής κίτρινη τραγανή. Σάρκα γλυκιά αρωματική. Ωριμάζει τέλη Αυγούστου. Αγαπημένη ποικιλία στην Ελλάδα.
  • ΤΟΜΣΟΝ (αγίγαρτη) ρόγα μεγάλη κίτρινη τραγανή
  • ΣΟΥΠΕΡΙΟΡ (αγίγαρτη) ρόγα κίτρινη μεγάλη και τραγανή. Ωριμάζει τέλη Ιουλίου

Επιτραπέζιες Ερυθρές ποικιλίες:

  • ΑΤΤΙΚΗ (αγίγαρτη) ρόγα μακρουλή και τραγανή με σκούρο κόκκινο χρώμα . Ωριμάζει το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου
  • ΓΚΡΙΜΣΟΝ (αγίγαρτη)ρόγα κόκκινη μακρουλή και τραγανή. Ωριμάζει τέλος Σεπτεμβρίου
  • RALEY (αγίγαρτη) ρόγα κόκκινη στρογγυλή μεγάλη. Ωριμάζει 10-15 Αυγούστου
  • AUTOMN ROYAL (αγίγαρτη)ρόγα πολύ μαύρη, μακρουλή και τραγανή. Ωριμάζει στα μεσα Σεπτεμβρίου.
  • ΚΑΡΝΤΙΝΑΛ ρόγα μεγάλη, στρογγυλή, κοκκινόμαυρη πολύ ανθεκτική. Σάρκα τραγανή γλυκιά, πολύ αρωματική. Ωριμάζει τέλος Ιουλίου
  • ΦΡΑΟΥΛΑ ρόγα μεγάλη αυγουλωτή κοκκινορόδινη. Σάρκα γλυκιά τραγανή. Ωριμάζει στα μεσα Σεπτεμβρίου.
  • ΡΙΜΠΙΕ ρόγα μεγάλη στρογγυλή κυανοιώδης. Σάρκα γλυκόξυνη αρωματική. Ωριμάζει στα μεσα Σεπτεμβρίου.
  • ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ- ΔΙΠΛΗ ΧΡΗΣΗ- ρόγα μεγάλη κόκκινη. Τσαμπάδι μεγάλο κυλινδροκωνικό.
  • ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ το πιο αγαπητό κόκκινο κρασί της Ελλάδος. Η πολυδύναμη αυτή ποικιλία έχει την δυνατότητα ανάλογα με το υψόμετρο, την σύσταση του εδάφους και τις εκάστοτε καλλιεργητικές μεθόδους να μας δώσει εξαιρετικούς οίνους ροζέ, ερυθρούς φρέσκους, ερυθρούς βαθιάς παλαίωσης, γλυκούς και ημίγλυκους.

Οινοποιήσιμες Λευκές ποικιλίες:

  • ΡΟΔΙΤΗΣ ρόγα στρογγυλή, λεπτή κοκκινογάλανη, σάρκα λευκή, τραγανή, ευγεστη με ιδιαίτερο άρωμα. Ωριμάζει τέλος Σεπτεμβρίου.
  • ΝΤΕΜΠΙΝΑ ρόγα αυγουλωτή, λευκοκίτρινη. Ποικιλία ζωηρή, δυνατή με μεγάλη στρεμματική απόδοση και υψηλή ποιότητα σταφυλιών. Ωριμάζει τέλος Αυγούστου
  • ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ ρόγα στρογγυλή με κιτρινόλευκο χρώμα, γλυκιά εύγεστη ελαφρώς αρωματική. Ωριμάζει τέλος Σεπτεμβρίου.
  • ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ ρόγα αρκετά μεγάλη με ελαφρώς αρωματική γεύση. Η ποικιλία δίνει κρασιά υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας με έντονα αρώματα ροδάκινου, πεπονιού, lime, βανίλιας,κα. Συνοδεύει ωραία θαλασσινά, ψάρια ψητά, ζυμαρικά και άσπρα κρέατα. Ωριμάζει μεσα Αυγούστου
  • ΣΑΡΝΤΟΝΕ- CHARDONNAY-Πρώιμη ποικιλία. Ρόγα μικρή στρογγυλή με πλούσιο άρωμα και γεύση
  • ΟΥΝΙ ΜΠΛΑΝ είναι σχετικά όψιμη ποικιλία και πολύ παραγωγική.
  • ΣΟΒΙΝΙΟΝ ΜΠΛΑΝ είναι πολύ πρώιμη ποικιλία και δίνει οίνους αρωματικούς με λεπτή γεύση
  • ΑΣΥΡΤΙΚΟ ποικιλία γευστική, αρωματική, υψηλόβαθμη με πολλά οξέα. Ωριμάζει μέσα Σεπτεμβρίου
  • ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ το μοσχοφίλερο είναι ρόδινο σταφύλι με λεπτή φλούδα. Δίνει λευκά και ροζέ κρασιά ανάλογα με το πόσο θα μείνει σε επαφή ο χυμός του σταφυλιού με την φλούδα του. Πίνεται φρέσκο, η συντήρηση των κρασιών του μοσχοφίλερου χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί είναι ευαίσθητο στην οξείδωση. Η ποικιλία είναι καθαρά ελληνική.Δεν καλλιεργείται σε κανένα άλλο μέρος στον κόσμο.

Οινοποιήσιμες Ερυθρές ποικιλίες:

  • ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟΥ   - ΔΙΠΛΗ ΧΡΗΣΗ- ρόγες μέτριες λίγο μακρουλές.Σάρκα γλυκιά αρωματική. Ωριμάζει μέσα με τέλος Αυγούστου.
  • ΜΑΥΡΟ ΝΑΟΥΣΗΣ σάρκα χυμώδης γλυκόξινη. Ωριμάζει τέλος Σεπτεμβρίου.
  • ΚΑΜΠΕΡΝΕ ΣΟΒΙΝΙΟΝ- CABERNET SAUVIGNON- ποικιλία αρκετά όψιμη. Παράγει κρασί με έντονο βαθύ κόκκινο χρώμα.
  • ΜΕΡΛΟ -MERLOT- ρόγα στρογγυλή με βαθύ σκούρο κόκκινο χρώμα.Σάρκα γλυκιά και ελαφρώς αρωματική.
  • ΣΙΡΑΧ έντονα ερυθρή ποικιλία, υψηλόβαθμη με πλούσιο σώμα και απαλή γεύση. Ωριμάζει αρχές Σεπτεμβρίου.
  • ΓΚΡΕΝΑΣ ΡΟΥΖ ρόγα ερυθρή, αρωματική με έντονη φρουτώδη γεύση
  • ΣΕΝΖΩ ρόγα αρκετά μεγάλη με βαθύ σκούρο κόκκινο χρώμα . Ωριμάζει αρχές Σεπτεμβρίου.
  • ΛΗΜΝΙΟ πολύ παραγωγική ποικιλία. Δίνει κρασί με υψηλό αλκοολικό βαθμό.
  • ΚΟΤΣΙΦΑΛΙ κόκκινη ποκιλία καθαρά για κρασί από την Κρήτη, δίνει οίνους αρωματικούς και φρουτώδεις. Είναι παραγωγικό, ανθεκτικό στην ξηρασία και στον άνεμο και αποδίδει πολύ καλά σε εδάφη αργιλοασβεστώδη σε πλαγιές.
  • ΞΥΝΟΜΑΥΡΟ Τα σταφύλια έχουν γεύση όξινη και στυφή και γι'αυτό το κρασί πίνεται 4 και 5 χρόνια μετά τον τρύγο. Δηλαδή επιδέχονται παλαίωσης όπως λέμε σήμερα.

Ποικιλίες διεθνούς αμπελώνα

Λευκό

  • RIESLING η σπουδαιότερη λευκή ποικιλία στον κόσμο. Είναι άγνωστη όμως στην Ελλάδα επειδή θέλει κρύο. Το riesling προσφέρει τα καθαρότερα αρώματα από όλες τις λευκές ποικιλίες. Η γεύση του χαρακτηρίζεται από τρομακτική οξύτητα.

Κόκκινο

  • GEWUERTZTRAMINER καταγωγή από τα ιταλοαυστριακά σύνορα. Αγαπάει το κρύο,κοκκινόχρωμη αρωματική ρώγα, που θυμίζει αυτή της δικής μας φράουλας.